ZuidOostZorg gaat als Koploper een viertal innovaties onderzoeken. De zorg- en kennisorganisatie heeft daarvoor vanuit Zilveren Kruis Zorgkantoor een koploperfinanciering toegekend gekregen. De financiering is bedoeld voor onderzoek naar de effectiviteit van innovaties. Met het geld gaat ZuidOostZorg vier bestaande innovaties kwalitatief en kwantitatief onderzoeken en evalueren. Het doel is daarbij om te kijken of de effectiviteit en toegevoegde waarde van de innovaties bewezen kan worden. De resultaten worden door Zilveren Kruis Zorgkantoor gebruikt om te bepalen of een innovatie breder moet worden ingezet en om bredere implementatie te vergemakkelijken.
De koploperfinanciering is gericht op evaluerend onderzoek naar vier specifieke experimenten met innovaties. Eén van die innovaties is de Meekijkbril, waarmee professionals met een specifieke expertise collega’s op afstand kunnen ondersteunen. “Wij hebben goede ervaringen met de Meekijkbril, bijvoorbeeld bij onze wondverpleegkundigen. Zij kunnen op afstand advies geven over een behandeling”, zegt Jirza Zwerver, programmamanager Samen Anders Leven en Zorgen bij ZuidOostZorg. “Voordat je zo’n innovatie landelijk inzet, wil je zeker weten dat het écht werkt. En vooral ook met elkaar scherp krijgen wat de toegevoegde waarde is tijdens de cliëntreis en het zorgproces. De koploperfinanciering stelt ons in staat om dat verdiepend te onderzoeken en de uitkomsten te delen.”
Naast de Meekijkbril is de koploperfinanciering bedoeld voor onderzoek naar innovaties op het gebied van optische sensoren, GPS-trackers voor mensen met dementie en hulpmiddelen die de zelfredzaamheid van ouderen ondersteunen. “Het zijn innovaties die mensen ondersteunen in hun privacy, hun vrijheid en hun zelfstandigheid”, licht Zwerver toe. “En ze kunnen, doordat ze een andere rol van zorgprofessionals vragen, de zorg mogelijk ontlasten qua inzet. Dat is nodig, want we hebben te weinig mensen om straks al die mensen de zorg te bieden die zij nodig hebben.”
ZuidOostZorg en Zilveren Kruis Zorgkantoor werken al langere tijd intensief samen om goede zorg beschikbaar te houden. Binnen die samenwerking staat de transitie van het zorglandschap en het breed delen van goede voorbeelden centraal. Zilveren Kruis Zorgkantoor ziet potentie in de vier innovaties, omdat zij mogelijk de transformatie richting een toekomstbestendige ouderenzorg kunnen versnellen. De koploperfinanciering is bedoeld voor kwalitatieve en kwantitatieve validatie van de vier innovaties. De implementatie van de innovaties wordt daarbij deels betaald uit middelen van Anders Werken in de Zorg Friesland. Via dit samenwerkingsverband worden de leerervaringen landelijk gedeeld, evenals op het recent gelanceerde platform Digizo.nu.
Het onderzoek naar de vier innovaties dat bij ZuidOostZorg wordt gedaan, is verbonden aan FAITH research. De betrokken lectoren Hans Drenth (Hanze) en Job van ’t Veer (NHL Stenden) werken hierin reeds samen. Om uiteindelijk de waarde van een innovatie definitief te bepalen, worden de evaluerende onderzoeken bij verschillende zorgaanbieders herhaald.