Verpleegkundige zorg voor mensen met dementie in Nederlandse ziekenhuizen
Verpleegkundige zorg voor mensen met dementie in Nederlandse ziekenhuizen

Bewegen draagt bij aan het voorkomen van dementie. In Nederland leven op dit moment ongeveer 300.000 mensen met een vorm van dementie. Ook deze mensen belanden soms in het ziekenhuis. Mensen met dementie worden vaak opgenomen in ziekenhuizen om redenen die niets te maken hebben met hun dementie. Maar een ziekenhuisopname heeft vaak onbedoelde nadelige gevolgen voor deze doelgroep, zoals het ontstaan van complicaties en langere opnameduur. Annette Plantinga onderzocht de verpleegkundige zorg voor mensen met dementie in Nederlanse ziekenhuizen. 

“Het doel van dit proefschrift was om de verpleegkundige zorg voor mensen met dementie in Nederlandse ziekenhuizen te onderzoeken, waarbij de nadruk lag op de rol van verpleegkundigen in persoonsgerichte zorg en Samen Beslissen*, vanuit het perspectief van verpleegkundigen en naasten van patiënten met dementie. Persoonsgerichte zorg is de internationale standaard voor patiënten met dementie. Samen Beslissen is een belangrijk onderdeel van persoonsgerichte zorg.

Verpleegkundigen schatten het niveau van persoonsgerichte zorg vaak hoger dan patiënten en hun naasten. Onderzoek toont aan dat psychosociale en relationele aspecten van de zorg minder aandacht krijgen dan fysieke aspecten” vertelt Plantinga. 

* Samen Beslissen: het proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke behandeling of zorg het beste bij de patiënt past

Onderzoeksresultaten 

Verpleegkundigen geven aan dat vroegtijdige herkenning van dementie, genuanceerde beoordeling van de cognitieve functies en doelgerichte communicatie voorwaarden zijn om Samen Beslissen met patiënten met dementie in de dagelijkse zorg in ziekenhuizen toe te passen. 

Het blijkt dat verpleegkundigen vaak respectvol en warm omgaan met patiënten met dementie. Echter, persoonsgerichte zorg wordt onvoldoende toegepast en de communicatie van verpleegkundigen kan worden verbeterd. Om de verpleegkundige zorg voor patiënten met dementie in ziekenhuizen te verbeteren wordt aanbevolen om persoonsgerichte zorg onderdeel te maken van de visie van de ziekenhuizen. 

Daarnaast kan de opleiding voor verpleegkundigen worden verbeterd door onderwijs over dementie en persoonsgerichte zorg in het curriculum te integreren. Verder is meer onderzoek nodig naar wat verpleegkundigen nodig hebben voor Samen Beslissen.

Werk je in een ziekenhuis? Kom in beweging en ga aan de slag om jouw afdeling dementievriendelijker te maken. Neem contact op met Annette plantinga om de mogelijkheden te bespreken.

Annette Plantinga verdedigt haar proefschrift op maandag 4 november om 16:15 uur in het Academiegebouw in Groningen. De ceremonie is via livestream te volgen. 

Wereld Alzheimer Dag

Dementie is een voor patiënten en hun naasten ingrijpende hersenziekte, die veelal voorkomt bij ouderen. Er bestaan ruim 50 soorten, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop we met elkaar proberen dementie op de kaart te zetten. Het thema dit jaar is ‘Samen in beweging’.