Samenwerken en het stimuleren van preventie
Samenwerken en het stimuleren van preventie

De zorg barst uit zijn voegen, er zijn steeds meer zorgvragers en minder zorgverleners. Ook worden we allemaal steeds ouder. Een goede reden om het met elkaar over preventie te hebben. Donderdag 14 december stond tijdens de FAITH research Meet Up 'samenwerken en het stimuleren van preventie' centraal. Ditmaal op locatie Van der Valk Hotel Groningen - Hoogkerk.

Samenwerken aan preventie

Onder het luisterend oor van een goedgevulde zaal vertelde Fons van der Lucht, lector Healthy Ageing and Public Health, over het idee achter de verschillende landelijke programma's en akkoorden zoals bijvoorbeeld de IZA, TAZ, WOZO en GALA. Elk van deze akkoorden is geborgd in wetgeving. Zo hebben we de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de (brede) SPUK. Hoe zorgen we dat we elkaar vinden in de ketenaanpak?

Als voorbeeld nam Fons de ketenaanpak rondom valrisico. Hier zie je dat zowel het gemeentelijk domein als het zorgdomein een verantwoordelijkheid dragen. Naast het structurele aanbod zijn er verschillende vormen van preventie: op universeel en selectief niveau is sprake van collectieve preventie en op individueel niveau is sprake van geïndiceerde en zorggerelateerde preventie. Samenwerken in de ketenaanpak is een goed idee zolang we onszelf er bewust van zijn dat theorie nog geen praktijk is en dat bij elke schakel in de keten verlies op kan treden. Hierom gaf Fons de zaal mee dat samenwerken, ookal is het moeilijk, essentieel is en het daarom van belang is om realistisch te blijven en te blijven verbeteren. Afsluitend deelde Fons de volgende tips om tot een preventie infrastructuur te komen: werk vanuit een gedeelde visie, maak samen een plan, sluit aan bij bestaand beleid en programma's, stel een regievoerder aan en zorg voor goede communicatie.

Anders kijken naar zorg

Aansluitend ging Hetty Kazimier, van oorsprong verpleegkundige en nu werkzaam als Docent / Onderzoeker aan NHL Stenden hogeschool en als Senior Adviseur bij Palliatieve Zorg Nederland, in op ‘anders kijken naar zorg’.

Hetty doet promotieonderzoek naar de Care Dependency Scale en ontwikkelt deze door naar een Care Independency Scale. Waar huidige zorgplannen vaak ingericht zijn op zorgproblemen, doelen en professionele acties zouden we liever naar een situatie gaan waar het zorgplan ingericht wordt op behoeftes, gewoontes en wensen en waarin samen met de cliënt afspraken worden gemaakt. Zo wordt ook in het kader passende zorg gezegd dat ‘passende zorg tot stand komt in een gezamenlijk besluitvormingsproces met en rondom de patiënt/cliënt. Passende zorg begint bij zelfzorg en informele zorg. Pas als dit onvoldoende bijdraagt sluit formele zorg aan’.

Door te kijken naar wat nog wel kan optimaliseer je empowerment van ouderen om zo lang mogelijk (zelfstandig) regie te (blijven) voeren over het eigen leven en daar verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen. Hierdoor ervaren zij meer kwaliteit van leven, ze kunnen immers hun leven zo goed als mogelijk voortzetten. Op deze manier ga je van systemen met problemen naar mensen met behoeftes en wensen. Een andere kijk op zorg dus.

Rondetafelgesprek

Na een korte koffiepauze, waar tot ieders blijdschap al veel gesprekken gevoerd werden en contactgegevens uitgewisseld, was het tijd voor het rondetafelgesprek. Bij het rondetafelgesprek schoven betrokkennen uit verschillende sectoren aan. De aanwezigen hadden gedurende het eerste deel van de Meet Up de gelegenheid om vragen aan te leveren voor het rondetafelgesprek wat resulteerde in levendige discussies en veel interactie onderling en in de zaal. Zo namen Sybold de Boer (GGD Fryslân), Hélène Zwaneveld (Lable Care), Anneke Meijer (Friese Preventie Aanpak), Ingrid Breuker – Stockmann (Anders werken in de Zorg) en Ids Dijkstra (NHL Stenden Hogeschool) deel aan interessante discussies over het betrekken van bestaande initiatieven op het gebied van preventie, welke rol preventie speelt bij de doelgroep in de ouderenzorg, of geld misschien niet het grote probleem is, welke ruimte het thema preventie in de verschillende onderwijscurricula inneemt en of er eigenlijk niet meer behoefte is aan een holistische denkkwijze in het onderwijs.

Met circa 40 deelnemers kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst. Graag nodigen we je uit voor de volgende Meet Up op woensdag 6 maart 2024.