Leernetwerken Yn'e Buorren
Leernetwerken Yn'e Buorren

Lees hier 'Leernetwerken Yn'e Buorren - Hoe ouderen langer thuis kunnen blijven wonen'.

In deze brochure beschrijven we de uitgangspunten van de leernetwerken ‘Yn’e Buorren’, zoals die zijn opgezet door door de Kwadrantgroep, welzijnsorganisatie Kearn, de gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en NHLStenden Hogeschool. Deze leernetwerken zijn gericht op ouderen die zelfstandig thuis willen blijven wonen. Na de beschrijving van de uitgangspunten van het leernetwerk volgt een praktische uitwerking van de door de leernetwerken van ‘Yn’e Buorren’ gehanteerde werkwijze.

Belangrijke redem voor het maken van deze brochure is een aanbeveling die door Platform 31, in opdracht van ZonMw, werd gegeven in een rapportage over de waarde van leernetwerken: “Maak de resultaten (inhoud én proces) van het leernetwerk zichtbaar om de leernetwerken bekendheid en status te geven, deelnemers te enthousiasmeren en nieuwe deelnemers te werven” (Barendrecht et al., 2021). Met deze brochure wil NHLStenden Hogeschool anderen dan ook handvatten bieden en inspireren om nieuwe leernetwerken op te kunnen zetten. De leernetwerken van ‘Yn’e Buorren’ passen in de huidige ontwikkelingen waarin we als maatschappij te maken hebben met zowel vergrijzing als ontgroening. De zorg verlangt een andere inrichting dan we tot nu toe gewend waren en samenwerking tussen diverse disciplines binnen het sociale domein en zorg is hierbij noodzakelijk. Een leernetwerk kan een middel zijn in die noodzakelijke verandering.

De leernetwerken van ‘Yn’e Buorren’ zijn gericht op integrale ouderenzorg en interdisciplinaire samenwerking in de wijk. Een leernetwerk biedt deelnemers ruimte om de automatische piloot uit te zetten, te reflecteren en ruimte te nemen om een gezamenlijke taal te vinden en die om te zetten in andere manieren van kijken en werken.