Nederland vergrijst en de zorguitgaven zullen mede hierdoor de komende jaren enorm blijven toenemen. En dat is nog niet het enige, we hebben namelijk simpelweg de mensen niet om de zorg, die nodig zal zijn, te verlenen. Kortom alle redenen om het over een andere boeg te gooien.
In akkoorden als GALA en WOZO is Vitaal oud worden een belangrijk thema, maar wat is dat en hoe doe je dat? Een van de mogelijkheden die bijdraagt aan het vitaal blijven is het voorbereiden op het ouder worden. Uit onderzoek weten we dat mensen hier wel over nadenken, maar er eigenlijk weinig aan doen.
In deze sessie zullen we stilstaan bij dit thema onder de titel ‘kloar veur toukomst’, met bijdragen van Nanda Kleinenberg, Karlien Landman, Herbert Rolden en Fons van der Lucht. Deze Meet Up is georganiseerd in samenwerking met de IWP Senioren (Hanze).
Meld je aan voor deze bijeenkomst
V.l.n.r. Herbert Rolden, Nanda Kleinenberg, Karlien Landman, Fons van der Lucht
Inleiding over de context van het vraagstuk. We zitten midden in een transitie van zorg naar gezondheid. Dat betekent meer aandacht voor preventie, ook als het gaat om oudere volwassenen. Er ligt dan ook veel nadruk op vitaal oud worden, waar een goede voorbereiding op latere leeftijd belangrijk bijdrage aan kan leveren.
Fons van der Lucht is lector Healthy Ageing en Public Health bij de Hanzehogeschool en daarnaast werkzaam bij het RIVM
Nanda vertelt over haar onderzoek naar het voorbereiden op het ouder worden in de Oosterparkwijk. Een wijk in Groningen, met steeds meer oudere bewoners, die het liefst ook in de wijk willen blijven wonen. Inwoners denken wel veel na over later, maar ondernemen nog weinig actie
Nanda Kleinenberg is onderzoeker bij het lectoraat Healthy Ageing
In gesprek met elkaar hoe over onze eigen ervaringen als het gaat om voorbereidingen op later. Gevolgd door plenaire terugkoppeling
Herbert brengt verslag uit van zijn gesprekken met stakeholderes en inwoners over dit thema. Wat zijn de vragen die in het veld leven.
Herbert Rolden is senior onderzoeker Publieke gezondheid en docent bij de Master Healthy Ageing Professional aan de Hanzehogeschool
Een goede sociale basis is van groot belang voor vitaal en voorbereid oud worden, maar hoe kun je deze versterken? Karlien zal aan de hand van concrete voorbeelden uit de innovatiewerkplaats Senioren ingaan op de samenwerking daarin tussen inwoners en beroepskrachten (en hun organisaties). Daarnaast over lessen die we uit die samenwerkingen kunnen leren.
Karlien Landman is projectleider van en bruggenbouwer-onderzoeker bij de Innovatiewerkplaats Senioren en verbonden aan Social Work van de Hanze.
Op basis van de kennis van nu kunnen we al verschillende dingen bedenken die van belang zijn voor het voorbereiden op later. We vragen de deelnemers om hun (chocolade)geld over deze acties of ideeen te verdelen.
9.30 - 10.00 uur: Inloop
10.00 - 10.05 uur: Welkom door Ineke de Jong
10.05 - 10.15 uur: Waarom is een goede voorbereiding op latere leeftijd belangrijk?
10.15 - 10.35 uur: Gezond ouder worden in de Oosterparkwijk
10.35 - 11.05 uur: Van spijt naar geanticipeerde spijt?
11.05 - 11.20 uur: Noorderrondrit
11.20 - 11.40 uur: Samenwerken aan de sociale basis #hoedan?
11.40 - 12.00 uur: Boter bij de vis
12.00 - 12.30 uur: Afronding (met lunch to go)
12.30 - 13.30 uur ruimte voor napraten
Locatie: Van der Valk Hotel Groningen - Hoogkerk, Borchsingel 53, 9766 PP Eelderwolde