Meet Up | Gezondheidsbevordering en leefstijl. Hoe pakken we dat aan?
Meet Up | Gezondheidsbevordering en leefstijl. Hoe pakken we dat aan?

De kracht van onderzoek, onderwijs en praktijk

Is de zorg die we nu bieden voldoende? Of kunnen we veel meer bereiken? Een integrale aanpak van gezondheidsproblemen kan het verschil maken, hoe pak je dat aan? Welke perspectieven zijn er op gezondheidszorg en hoe worden leefstijlkeuzes gevormd?

Tijdens deze Meet Up, op dinsdag 13 mei aanstaande, duiken we in de leefstijlaanpak vanuit sociaal en medisch perspectief. We onderzoeken hoe we leefstijlverandering kunnen stimuleren en welke factoren dit proces beïnvloeden. Want hoewel veel mensen weten wat gezond is, blijkt de toepassing ervan vaak uitdagend en is blijvende gedragsverandering lastig te realiseren. Hoe doorbreken we deze patronen?

Zo inspireren we elkaar om leefstijl als krachtig instrument in de gezondheidszorg beter te benutten. 

Meld je aan voor deze Meet Up

Sprekers

Gerjan Navis
Leefstijl en gezondheid: het lijkt zo simpel: we weten immers wat een gezonde leefstijl is, en als de mensen zich daar nu eens gewoon aan zouden houden...Als we eerst dat overgewicht maar onder controle hebben etc ... Toen we leefstijl, wensen en kennis, van onze patienten systematisch gingen checken, en dat vervolgens herhaalden in de algemene bevolking, vielen we van de ene verbazing in de andere. (Bijna) alles was anders dan gedacht, met bovendien serieuze gezondheidsconsequenties, in de zorg, en in de publieke gezondheid. Dat noopt tot bescheidenheid voor de professionals. De wijsheid-in-pacht-aanpak ging dus overboord, voor een aanpak die allereerst ruimte geeft aan de stem van de doelgroep. En jawel: nieuwe inzichten en prachtige resultaten, juist bij patienten en op plaatsen waar je het het minst had verwacht. Dalende zorgkosten en meer welzijn. Het kan. En gelukkig is het toch weer simpel: eerst luisteren.

Inge Hamming
Twee jaar geleden ben ik naast mijn werk als huisarts samen met mijn man een voedselbos begonnen net buiten Eelde. We wilden een plek creeëren voor rust en herstel na een paar heftige jaren in ons leven. Een plek waar gezondheid en natuur samenkomen. Waar herstel van biodiversiteit en verbetering van bodemgezondheid hand-in-hand gaat met verbetering van de gezondheid van de mensen. Waar je als 'mankemens' gewoon nog mee kan doen, waar je leert over veerkracht en eigen regie, juist doordat alles er mag zijn.

We hanteren een integrale aanpak en proberen te werken aan domeinoverstijgende zorginnovatie door het gewoon te doen. Enerzijds investeren we in een lokaal zorgnetwerk van professionals die met een brede blik naar gezondheid kijken. Daarnaast vormen we rond ons voedselbos een compassionate-community waar mensen naar elkaar omkijken, en waar leefstijl en lokale voedselproductie centraal staan. Ook investeren we in het samenbrengen van meerdere generaties, oa in de schoolmoestuin, om de sociale cohesie in het dorp te verbeteren. Hiermee hopen we een soort bloeizone (blue zone) effect te hebben op de regio. 

Geke Dijkstra
Gezondheidsbevordering hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Vanuit het Talmalectoraat, (wonen welzijn en zorg op hoge leeftijd) wordt gewerkt aan gezondheidsbevordering door onderzoek, onderwijs en praktijk te verbinden. 

Zo zijn we dit jaar gestart met het ‘maatjesproject’, waarin intergenerationele verbindingen tot stand worden gebracht door ontmoetingen tussen studenten en ouderen. Door regelmatige ontmoeting en samen activiteiten te ondernemen vanuit de visie van positieve gezondheid snijdt het mes aan twee kanten, ouderen en jongeren leren van elkaar. 

Een ander voorbeeld van gezondheidsbevordering zijn de interprofessionele leernetwerken. Professionals uit zorg en welzijn bespreken samen, zo mogelijk met de cliënt of diens afgevaardigde, complexe casuïstiek. Hierdoor komt men tot creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen en komt domeinoverstijgende samenwerking tot stand.   

Workshops

Ellen de Bruin: Rechtvaardige toegang tot Gezondheid
Mensen met een laag inkomen en een praktische opleiding gaan in Nederland zes jaar eerder dood en krijgen vijftien jaar eerder te maken met gezondheidsproblemen dan mensen met een hoog inkomen en een theoretische opleiding. En kinderen die ongezond opgroeien, staan vaak op een achterstand voor de rest van hun leven. Gezondheidsverschillen bestaan al jaren, maar kwamen door de coronacrisis pijnlijk bloot te liggen. De oorzaak van deze gezondheidskloof moet niet alleen gezocht worden in het gezondheidsdomein, want uit onderzoek blijkt dat juist andere factoren een grote invloed op de gezondheid en ervaren gezondheid hebben. Daarnaast heeft 29 procent van alle Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat zijn niet alleen mensen met een laag inkomen of minder onderwijs. Je druk maken over gezondheid en leefstijlen is iets wat voorbehouden is aan mensen die de luxe hebben om hier mee bezig te zijn. Het gezondheidsbeleid in ons land bereikt nog steeds onvoldoende de mensen die het juist het hardste nodig hebben. Daarom moeten we echt iets anders gaan doen.

In deze workshop gaan we in op de oorzaken die voor de gezondheidsverschillen zorgen en op de vraag hoe we via anders kijken tot een meer effectief gezondheidsbeleid kunnen komen. Want we moeten mogelijk wel meer inzetten op het ongelijk behandelen van mensen om tot meer gelijkheid te komen, om tot lagere sterftecijfers en een betere gezondheid voor iedereen te komen. Misschien sluit je je na de workshop wel aan bij de groeiende beweging van mensen in de zorg die besloten hebben hier actief aan bij de dragen.

Kor Spoelstra: Verslaving en onbegrepen gedrag: de rol van de maatschappij
Verslaving en onbegrepen gedrag worden vaak gezien als individuele problemen, veroorzaakt door persoonlijke keuzes, genetische aanleg of psychische kwetsbaarheid. Vaak zoeken we de oorzaak bij het individu: persoonlijke keuzes, genetische aanleg of psychische factoren. Maar welke rol speelt de maatschappij in het ontstaan én de oplossing van verslavingsproblemen en onbegrepen gedrag? Hebben sociale structuren, economische ongelijkheid, stigma en beleid niet ook invloed op het ontstaan en voortbestaan van deze problemen?

Terwijl er steeds meer aandacht is voor preventie en gezondheidsbevordering, zien we tegelijkertijd een groeiende normalisering van middelengebruik en experimenten met de legalisering van drugs. Dit roept vragen op over de effectiviteit en samenhang van ons drugsbeleid. Hoe dragen onze sociale normen bij aan de verspreiding of bestrijding van verslaving? Welke rol speelt de fysieke en sociale omgeving in het gedrag van mensen? En hoe kunnen we een duurzame en integrale aanpak ontwikkelen die niet alleen gericht is op het individu, maar op het bredere maatschappelijke systeem?

In deze interactieve workshop verkennen we de kracht van community building. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden laten we zien hoe gemeenschappen een actieve rol kunnen spelen in het ondersteunen van mensen met verslaving en onbegrepen gedrag. Door middel van een interactieve werkvorm gaan we in gesprek over de samenwerking tussen zorg, overheid en samenleving, het vroegtijdig signaleren en ingrijpen en de manier waarop sociale structuren kunnen bijdragen aan zowel het probleem als de oplossing.

Doe mee, denk mee en help bouwen aan een samenleving waarin verslaving en onbegrepen gedrag niet alleen als een individueel probleem worden gezien, maar als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Programma 

9.00 Inloop
9.30 - 9.35 Welkom
9.35 - 9.45 Geke Dijkstra
9.45 - 10.10 Gerjan Navis
10.10 - 10.35 Inge Hamming
10.35 - 10.55 Pauze
10.55 - 12.25 Workshops Ellen de Bruin & Kor Spoelstra
12.30 - 12.40 Wrap up en afsluiting
12.40 - 13.30 Lunch to-go en tijd voor ontmoeting

Meld je aan voor de Meet Up

Details
Datum: dinsdag 13 mei 2025
Tijd: 09.00u inloop, 09.30 - 13.30 uur Meet Up
Locatie: De Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL Drachten