Meet Up | Innovatie door co-creatie
Meet Up | Innovatie door co-creatie

Tijdens deze Meet Up besteden we vooral aandacht aan de methodologie van het doen van onderzoek met kwetsbare doelgroepen: hoe laat je je (onderzoeks)activiteiten goed aansluiten, zodat er echt co-creatie kan ontstaan? Dit hangt sterk van de situatie af. Bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met mensen met psychische klachten, inwoners met mindere gezondheidsvaardigheden of patiënten in een langdurig revalidatietraject. Tijdens de Meet Up geven enkele onderzoekers een workshop. Hierin komt onder andere aan bod hoe je de participatie van je doelgroep naar een hoger plan kunt trekken. We zien je graag op donderdag 17 oktober!

Reserveer hier een plek

Innovatie door co-creatie:
Gelijkwaardig samenwerken in onderzoek en praktijk


Programma

9.00 - 9.30u Inloop
9.30 - 9.40u Welkom
9.40 - 10.15u De kunst van co-design; innoveren doe je samen (door Bard Wartena)
10.15 - 11.00u Workshop ronde 1: Heleen Reinders-Messelink & Lars Veldmeijer
11.15 - 12.00u Workshop ronde 2: Daniël Pit & Bard Wartena
12.00 - 12.30u Terugkoppeling
12.30u Afsluiting met lunch to-go

Bard Wartena

Bard Wartena is senior docent-onderzoeker aan NHL Stenden Hogeschool. Bard is projectleider van het project 'Innoveren doe je samen', in samenwerking met Visio, en is een expert op het gebied van innovatie aan de hand van co-design. "Het betrekken van kwetsbare groepen in het ontwerpproces zorgt ervoor dat innovaties echt inclusief en effectief zijn", aldus Bard.

Workshop: Toepassen van Co-Design Principes bij Kwetsbare Doelgroepen
Tijdens deze interactieve workshop richten we ons op het toepassen van de principes van co-designmethoden voor kwetsbare doelgroepen. Samenwerken met deze groepen vraagt om specifieke benaderingen die aansluiten bij hun behoeften en mogelijkheden, zodat co-creatie kan plaatsvinden.

Onder leiding van expert Bard Wartena, senior docent-onderzoeker aan NHL Stenden Hogeschool en projectleider van het project "Innoveren doe je samen", verkennen we hoe je de participatie van deze doelgroepen naar een hoger niveau kunt tillen. We besteden aandacht aan het aanpassen van ontwerp- en onderzoeksmethoden en hoe deze kunnen worden toegepast in diverse situaties.

De sessie biedt best practices en designprincipes, gevolgd door een praktische workshop waarin deelnemers zelf aan de slag gaan met een Canvas-tool. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen in je eigen werkpraktijk.

Lars Veldmeijer

Lars Veldmeijer is promovendus bij UMC Utrecht en docent-onderzoeker bij NHL Stenden waar hij ontwerpgerichte verklaringsmodellen in de GGZ onderzoekt, dit doet hij in co-creatie met professionals en mensen met een doorleefde ervaring. 

Workshop: Zoek de verschillen!
Patiëntparticipatie is een belangrijk en urgent onderwerp. In de geestelijke gezondheidszorg zien we steeds vaker dat ontwerpgerichte methoden ingezet worden om patiënten een rol te geven in op innovatie gericht onderzoek. In de literatuur zien we ook dat er in ontwerpprojecten gezocht wordt naar consensus in het ontwerpproces: kan er tussen verschillende stakeholders overeenstemming worden bereikt over een vraag, onderwerp of oplossingsrichting? Consensus bereiken betekent echter ook concessies doen en de vraag is of de unieke behoeften en inzichten van de belanghebbenden op deze manier niet verloren gaan. In deze workshop gaan we kijken of dit anders kan. Door het uitdiepen van een casus gaan we juist op zoek naar de verschillen en proberen we aan de hand van deze verschillen een oplossing te bedenken die werkt voor alle partijen – zonder consensus te bereiken of concessies te doen.

Heleen Reinders-Messelink

Heleen Reinders-Messelink is beleidsmedewerker wetenschappelijk onderzoek bij Revalidatie Friesland en als senior onderzoeker betrokken geweest bij Leersaam Noord.

Workshop: Participatiematrix als reflectie-instrument bij het betrekken van de doelgroep
In de workshop gaat Heleen in op achtergrondinformatie en deelt zij ervaringen met de inzet van de ‘Participatiematrix’. Deelnemers krijgen daarna de gelegenheid om in tweetallen de inzet van de participatiematrix voor hun eigen project(en) in te vullen. De opbrengst hiervan bespreken we vervolgens gezamenlijk om elkaar te inspireren er in eigen praktijk mee aan de slag te gaan.

Daniël Pit

Als projectleider van het Digitale Gezondheidsvaardigheden lab (DG-lab) houdt Daniël Pit zich, in samenwerking met studenten en (vrijwilligers)organisaties, bezig met het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden. Onderzoek en innovatie gaan in hand in hand. Het uitgangspunt is de stem van de burger altijd centraal stellen als onderdeel van het versterken van de sociale basis.

Workshop: digitale inclusie in de sociale basis
Vanuit het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn wordt actieonderzoek gedaan naar het bevorderen van digitale (gezondheids)vaardigheden bij ‘kwetsbare doelgroepen’ vanuit lokale gemeenschappen in dorpen en wijken. Docent-onderzoekers, studenten en betrokken organisaties ontwerpen op verschillende plekken in Friesland met de doelgroep oplossingen ten behoeve van digitale inclusie. In de sociale basis dus. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? En hoe sluit je aan bij de mensen voor wie je van betekenis wil zijn? Deze en meer vragen komen aan bod in de workshop Digitale inclusie in de sociale basis. In deze snelkookpansessie duiken we diep in de materie en genieten we van de rommeligheid die werken in de sociale basis met zich meebrengt.

Details

Datum: donderdag 17 oktober 2024
Tijd: 09.00u inloop, 12.30 afsluiting met lunch to-go
Locatie: De Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL Drachten

Reserveer hier een plek